Cukrzyca chorobą cywilizacyjną? – objawy cukrzycy, dieta cukrzycowa

Cukrzyca to jedna z najpowszechniejszych chorób ostatnich lat w Polsce. Jest ona chorobą metaboliczną, wynikającą ze złego funkcjonowania trzustki i skutkuje podwyższoną ilością glukozy we krwi. Cukrzyca może występować w postaci choroby autoimmunologicznej, do której dziedziczenia mamy predyspozycje, ale również jako choroba cywilizacyjna, spowodowana nadwagą i otyłością Polaków.

Jakie rodzaje cukrzycy wyróżniamy?

Cukrzyca typu 1, niegdyś zwana młodzieńczą, ponieważ ujawnia się u ludzi przeważnie przed ukończeniem 35. roku życia. Ten typ cukrzycy nie jest dziedziczny, aczkolwiek należy do grupy chorób autoimmunologicznych, więc osoba może mieć predyspozycje właśnie do dziedziczenia chorób związanych z autoagresją. Zaniedbanie i nieleczenie cukrzycy typu pierwszego może prowadzić do śpiączki cukrzycowej, a nawet do śmierci. Przyczyną wystąpienia tego typu cukrzycy jest defekt wysepek Langerhansa trzustki, które odpowiadają za produkcję insuliny. Oznacza to, że układ odpornościowy niszczy własne komórki ochronne organizmu, co w efekcie powoduje brak insuliny we krwi i znacząco podwyższony stopień glukozy we krwi.

Objawy cukrzycy typu 1

Objawy cukrzycy typu pierwszego pojawiają się nagle, a ich rozwój zauważalny jest w bardzo krótkim czasie. Do podstawowych objawów należą:

  • senność,
  • znaczny spadek wagi mimo dużego apetytu,
  • wzmożone pragnienie,
  • rozdrażnienie/agresja,
  • częste oddawanie moczu,
  • osłabienie
  • sucha skóra, pojawienie się zajadów w kącikach ust,
  • nieprzyjemny zapach z ust,
  • spadek koncentracji.

Do kolejnej grupy zaliczamy cukrzycę typu 2., dotyka ona przeważnie osoby starsze. U osób z cukrzycą tego typu, dochodzi do zaburzenia w prawidłowym działaniu insuliny w organizmie, wynika to z różnych czynników genetycznych. Natomiast kolejną przyczyną występowania tej cukrzycy jest insulinooporność związana z nadmierną nadwagą i otyłością. W efekcie trzustka zaczyna produkować nadmierną ilość insuliny i z czasem jej komórki ulegają uszkodzeniu.

Objawy cukrzycy typu 2

Objawy cukrzycy typu drugiego rozwijają się powoli.Ryzyko wystąpienia tej choroby powoduje siedzący tryb życia, uwarunkowania genetyczne, nadciśnienie tętnicze, a także wysoki poziom cholesterolu. Do najczęściej występujących objawów można zaliczyć:

  • problemy z dziąsłami,
  • trudności w schudnięciu,
  • częsta potrzeba podjadania słodyczy,
  • grzybica skóry i wypryski,
  • senność po zjedzeniu posiłku,
  • zamglone widzenie,
  • osłabienie,
  • zwiększone pragnienie.

Dieta cukrzycowa

Cukrzyca na chwilę obecną jest chorobą nieuleczalną, aczkolwiek istnieją sposoby leczenia i odżywiania, dzięki którym chora osoba może w pełni normalnie funkcjonować. Dieta powinna być ułożona w taki sposób, aby dostarczać do organizmu wszelkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Wszystkie zalecenie dotyczące odżywiania dla diabetyków ułożone są w oparciu o zasady zdrowego i racjonalnego odżywiania. Warto kierować się dietą niskowęglowodanową o zwiększonej zawartości tłuszczu. Dieta dla cukrzyka powinna składać się z 4-5 posiłków dziennie, które powinny być spożywane w równych odstępach czasu. Lekarze uważają, że osoba chora na cukrzycę nie powinna chodzić głodna, pomoże to uniknąć podjadania między posiłkami. Należy również pamiętać, aby przyjmowane węglowodany nie przekraczały 30% dziennego zapotrzebowania energii. Na pewno osobie chorej na cukrzycę może pomóc czytanie etykiet na produktach, podany na nich indeks glikemiczny pozwala dokonać wyboru co do zakupionych produktów. Diabetycy powinni do swojej diety włączyć produkty bogate w magnez, które sprawią, że organizm zwiększy tolerancję na glukozę w organizmie.

Produkty, których powinno się unikać w cukrzycy

Należy pamiętać, aby w diecie ograniczyć przyswajanie węglowodanów prostych, w tym celu przygotowano listę produktów, których należy unikać będąc cukrzykiem:

  • gotowe dania typu instant,
  • fast foody,
  • słodycze,
  • napoje słodzone i gazowane,
  • żółty ser,
  • smalec/słonina,
  • suszone i kandyzowane owoce,
  • jasne pieczywo,
  • biały ryż,
  • podroby,
  • śmietana.

Produkty wskazane do spożycia w cukrzycy

Oleje roślinne powinny być głównym źródłem energii w diecie cukrzycowej. Pokarmy zawierające dużą ilość błonnika pozwalają utrzymać poczucie sytości, zapobiega zaparciom oraz pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Poniżej sporządzono listę produktów, które osoba chora na cukrzycę spokojnie może zawierać w swoim jadłospisie.

  • jaja kurze,
  • płatki owsiane,
  • świeże warzywa,
  • owoce o niskim indeksie glikemicznym,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • jogurty naturalne, kefiry oraz maślanki,
  • chude mięso bez skóry,
  • morskie ryby,
  • chude sery,
  • gruboziarniste kasze.

Warto zwrócić uwagę również na sposób przygotowywania posiłków. Preferuje się wszystkie metody, przy których nie potrzeba dużej ilości tłuszczu. Gotowanie na parze, duszenie bez obsmażania, czy też pieczenie w folii lub pergaminie pozwoli przygotować smaczne i zdrowe posiłki. Należy unikać również rozgotowywania potraw, ponieważ prowadzi to do zwiększenia indeksu glikemicznego produktów.

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *